Sacharidy jsou klíčové pro správné fungování těla a představují zejména hlavní zdroj energie. Jejich přílišné zastoupení ve stravě však může mít za následek přeměnu a ukládání do tukových zásob, ale také rychlé výkyvy energie.
V případě, že si chce člověk vychutnat menší snack mezi hlavními jídly, obvykle sáhne po něčem, co obsahuje jednoduché a nikoli komplexní sacharidy, které jsou pro tělo důležitější.
Proto nezaškodí, pokud si člověk během dne pro změnu vybere i takové občerstvení, které je spíše nízkosacharidové.
Definice nízkosacharidových jídel se přitom nedá zobecnit, závisí spíše na pohledu člověka a na tom, jak se běžně stravuje, jakou má hmotnost a zda má nějaké dietní cíle.
Jako příklad tedy uveďme potraviny, které mají na sto gramů méně než deset gramů sacharidů. Některé z nich vám přitom dokážou zahnat chuť na něco nezdravého, zasytit a také vám doplní makroživiny jako bílkoviny či tuky.